mer ↓
mindre ↑
mer ↓
mindre ↑

Ti tips til bedre nynorsk

Enten sammenhengen er jobb eller skole, er det én ting som er sikkert: Nynorsk kan være vanskelig. I denne artikkelen har vi samlet ti tips for feilretting og korrektur som vil gi nynorsken din den ekstra snerten den trenger.

1. Ikke skriv «man»

Man kan gjøre mye rart når man skriver nynorsk, men «man» kan man ikke skrive. Med mindre du skriver om håret på hodet til hesten er det meget sannsynlig at ordet du leter etter er «ein». Siden «man» også er et helt gyldig ord bare det brukes riktig, vil korrekturprogrammer ha vanskeligheter med å plukke opp denne feilen. På dette punktet er det altså viktig at du selv er oppmerksom på hva du skriver.

Ikke: Man kan stole på Ivar Aasen.
Men: Ein kan stole på Ivar Aasen.

2. Unngå passsiv-form av verb

Passiv er en liten greie mange bokmålsskribenter er glade i. Dette er den verbformen som slutter på -es, som i setningen «fristen settes til midnatt». Dette er ikke regnet som god nynorsk. I stedet skriver man gjerne «blir» eller «vert» foran verbet i perfektum partisipp.

Ikke: Fristen settes til midnatt.
Men: Fristen vert sett til midnatt.

Ikke: Det snakkes mykje om flått om dagen.
Men: Det vert snakka mykje om flått om dagen.

3. Styr unna s-genitiv

Eiendomsformen, genitiv, markeres gjerne med endelsen -s, i alle fall på bokmål. På nynorsk er det derimot mer vanlig å skrive om dette ved hjelp av preposisjoner og sammenbinding av ord. Når man sitter og skriver er det lett å overse dette, og som med «man» er ikke dette noe korrekturprogrammer er i stand til å rette. Om man likevel setter av tid til denne lille detaljen vil man raskt merke at det man skriver får litt mer av den nynorskklangen man er ute etter.

Ikke: Nynorskens far var Ivar Aasen.
Men: Far til nynorsken var Ivar Aasen.

Ikke: Ei av skulens oppgåver er å lære barna nynorsk.
Men: Ei av skulen sine oppgåver er å lære barna nynorsk.

Ikke: Appelsinens pris var altfor høg.
Men: Appelsinprisen var altfor høg.

4. Tenk digitalt!

Er du en av dem som fortsatt tviholder på en støvete, gammel nynorskordbok fra nittitallet? Da burde du kanskje vurdere å bytte den ut med nyere verktøy. Dagens digitale ordbøker lar deg enkelt og greit søke etter ordet du leter etter, så slipper du å kaste bort verdifull tid på frenetisk blaing blant falmende sider. Å slippe disse stadige avbrekkene gir deg ikke bare mer tid til å skrive, men du får også en bedre flyt i hele prosessen som bidrar til å øke effektiviteten din.

5. Pass på an-be-het-else

Neste på listen over ting man helst bør være oppmerksom på på nynorsk er de såkalte an-be-het-else-ordene. Dette omfatter ord som begynner med an- eller be- og de som slutter på -het eller -else. De aktuelle forstavelsene og endelsene er vanlige på bokmål, men benyttes mer sjelden på nynorsk. I disse tilfellene har vi to valg: Vi kan bytte ut den forbudte delen, eller vi kan fjerne den fullstendig. Hva som er riktig kan være vanskelig å avgjøre, men ordboka bør som vanlig kunne gi deg en pekepinn.

Ikke: Han hadde vore der sia begynnelsen.
Men: Han hadde vore der sia byrjinga.

Ikke: Ein kan benytte nynorsk til mykje rart.
Men: Ein kan nytte nynorsk til mykje rart.

6. Velg riktig personlig pronomen

Ho eller henne? Dykk eller dei? Under har vi samlet de personlige pronomenene på nynorsk.

EntallSubjektformObjektform
1. personEgMeg
2. personDuDeg
3. personHan
Ho
Han eller ho
Han eller honom
Henne eller ho
Han eller ho
Flertall
1. personVi eller meOss
2. personDeDykk
3. personDeiDei

7. Hold deg til dobbel bunden form

Når man ønsker å være litt ekstra høytidelig på bokmål benytter man seg ofte av substantiver på enkel bunden form, for eksempel kan man snakke om «Det norske flagg». Slik gjør man ikke på nynorsk. Man bruker isteden dobbel bunden form, altså heller «Det norske flagget».

Ikke: Den andre verdskrig.
Men: Den andre verdskrigen.

Ikke: Det skeive tårn i Pisa.
Men: Det skeive tårnet i Pisa.

8. Bruk ordboka flittig

Det kan virke som et åpenbart tips som ikke fortjener spalteplass, men faktum er at ordboka er et så nyttig verktøy at man ikke kan la det passere unevnt. Å slå opp hvert bidige ord det oppstår tvil rundt er strevsomt, men i det lange løp vil man oppdage at det betaler seg idet ordene begynner å komme av seg selv. I mellomtiden bidrar ordboka med alt fra stavemåte til bøyningsmønstre, slik at du kan fokusere på innholdet i det du skriver, ikke grammatikken.

9. Les nynorske bøker

Enda mer tidkrevende enn å sitte med ordboka i fanget er det å lese hele bøker på nynorsk. Likevel er det ingen vei utenom at dette til syvende og sist er det beste trikset for å forbedre språket. Leser du allerede skjønnlitteratur for underholdningens skyld, så hvorfor ikke krydre opplevelsen med litt læring ved å gå for en nynorsk bok neste gang? Er du derimot av den typen som foretrekker film foran bøker kan vi ikke gi annet råd enn å hoppe i det. For å dytte deg i gang har vi samlet noen favoritter under:

  • Ringdrotten av J.R.R. Tolkien – Klassikeren Ringenes herre i nynorsk drakt.
  • Song for Eirabu av Kristine Tofte – Fantastisk litteratur tuftet på norrøn mytologi.

10. Hold språket enkelt

Når man lar nynorsken flyte fritt er det enkelt å la seg rive med og komme opp med de mest kreative formuleringer og bøyninger. Det er verken nødvendig eller lurt. Nynorsk er ingen tryllekunst, og hvis du sørger for å holde hodet kaldt og bare tenker gjennom det du skriver går det ofte bedre enn du tror. Det enkleste er som oftest det beste.

Nyttig info
  • Nåværende uke: 22
  • Din IP-adresse: 18.204.227.117