mer ↓
mindre ↑
mer ↓
mindre ↑

Om alkohol og promille

Denne artikkelen presenterer generell informasjon om alkohol og promille, samt promillegrensene i de fleste verdens land. Til slutt finnes en oppsummering av reglene som gjelder for salg av alkohol i Norge, samt tider for ølsalget i butikk og åpningstidene til Vinmonopolet.

Promillegrenser rundt i verden

Velg land nedenfor for å se aktuelle promillegrenser for området.

Grensen for å kjøre bil i .

Hva er promille?

Mange kjenner til begrepet promille, men ikke alle vet hva det faktisk betyr. Promille betyr tusendel eller per tusen. Det kan relateres til prosent, som betyr hundredel. Én prosent er ti ganger større enn én promille. Om du bruker 1 av totalt 1000 kroner, tilsvarer dette det samme som en promille eller 0,1 prosent. Når man snakker om promille i forbindelse med alkohol, er det andel alkohol i blodet vi mener.

Hva er alkohol?

I kjemien er alkohol en gruppe stoffer, som blant annet omfatter metanol, propanol, butanol og en lang rekke andre. Men i dagligtalen er det vi omtaler som alkohol det kjemiske stoffet etanol. Alkoholprosent er prosentandelen etanol i en drikke.


Alkohol forbrennes med en tilnærmet konstant hastighet i kroppen. Forbrenningshastigheten ligger for de aller fleste, uavhengig av kjønn, mellom 0,12 og 0,18 promille per time. Vanligvis bruker man 0,15 som gjennomsnitt.

Promillegrenser i Norge

De fleste land har innført restriksjoner på bruk av motoriserte kjøretøy mens man er påvirket av alkohol. I Norge er disse grensene:

  • 0,2 ‰ for bil, moped, motorsykkel osv.
  • 0,8 ‰ for båt (med lengde under 15 meter).
  • Egne regler gjelder for yrkessjåfører.

Alkoholsalg i Norge

I Norge har Vinmonopolet enerett på å selge drikke med alkoholinnhold over 4,75 %. Varer med lavere alkoholprosent kan selges i øvrige butikker og kiosker. Uavhengig av hvor varen selges må man være minst 20 år for å kjøpe drikke med alkoholinnhold over 22 %. For svakere drikke er det 18 år som er grensen.

Tider for ølsalg i butikk kan variere lokalt. Det vanlige er 20.00 på hverdager og 18.00 på lørdager og dagen før helligdager. På søndager er alkoholsalget stengt. Vær oppmerksom på at ølsalget ofte stenger 15.00 eller er helt stengt på helligdager. En huskeregel er at på dager som ender med –aften, som juleaften, nyttårsaften og påskeaften er det ølsalg frem til 15.00, mens på de fleste andre helligdager, som skjærtorsdag, langfredag, andre påskedag, 1. mai, 17. mai, første og andre juledag er det helt stengt.

Vinmonopolet har enda mer restriktive salgstider enn det som gjelder for øl i butikk. Polet er stengt de aller fleste helligdager, og stenger vanligvis 15.00 dagen før helligdager. Husk også at polet er stengt på valgdagen. Dette gjelder både for kommune-, fylke- og stortingsvalg. Vanlige åpningstider er 08.30 til 18.00, men det kan være lokale variasjoner. Det greieste er derfor å sjekke for din aktuelle butikk på Vinmonopolet sine nettsider, eller å ringe 04560 og taste 1 etterfulgt av ditt postnummer.

Nyttig info
  • Nåværende uke: 22
  • Din IP-adresse: 18.204.227.117